Harmen van der Tuin

Binnenkort bij Galerie KunstApart

Harmen van der Tuin heft het onderscheid tussen formele en informele kunst op, ten gunste van een nieuwe eenheid. Zijn kunstwerken verbinden elementen uit de schilderkunst met een objectkarakter en sublimeren het idioom dat inherent is aan zijn denkwereld. Het werk van Harmen is tijdloos en universeel, waarbij schoonheidsbeleving, streven naar evenwicht en harmonie samensmelten met fundamentele vormen, materie en kleurgebruik. Zo ontstaat radicale kunst die het contemplatieve karakter intact houdt.

Harmen van der Tuin_Mixed Media_60x60x12cm_ 22_39_2

STIJL

Harmen haalt inspiratie uit zowel het minimalisme als het abstract expressionisme en creëert schilderijen die gaan over materialiteit, beweging en sculpturale aanwezigheid. Zijn werk vormt een exponent van de westerse traditie van expressionisme en minimalisme, waarbij het contrast tussen deze stromingen fungeert als een motor die de verschillende seizoenen van zijn werk stuurt. Harmen maakt monochrome materieschilderijen op houten, jute en kunststof ondergronden, waarbij de penseelstreek het onderwerp van het schilderij wordt. Structuur staat centraal in zijn werk, met groeven die gemaakt zijn door de penseelstreken, takken, en borstels. Kleur wordt later toegevoegd en is vaak monochroom, geschilderd met  ultra matte pure pigmenten waardoor de nadruk ligt op de structuur en de levendige beweging. Door het gebruik van de matte patine, wordt de vorm zelf enkel benadrukt, en niet de reflectie van de omgeving.  De unieke stijl van Harmens werk valt op door zijn kracht en eenvoud.

In mijn werk ben ik een realist. Het verwijst niet naar iets anders dan wat het is. Met behulp van structuren speel ik met licht en ruimte. Mijn werken zijn puur abstract. Abstracte kunst streeft niet naar een nauwkeurige afbeelding van de

visuele werkelijkheid, maar maakt gebruik van vormen, kleuren, vormen en gebaren om een bepaald effect te bereiken. In de kunstwereld verwijst “abstract” naar een kunststroming die zich richt op vormen, kleuren, lijnen en patronen, zonder dat deze direct verwijzen naar herkenbare objecten. Abstracte kunst legt de nadruk op de expressie van emoties, ideeën en abstracte concepten.

Kunstenaars die zich bezighouden met deze ‘pure’ abstractie geven de voorkeur aan termen zoals concrete kunst of niet-objectieve kunst, maar in de praktijk wordt het woord ‘abstract’ algemeen gebruikt en is het onderscheid tussen de twee niet altijd duidelijk. Abstracte kunst wordt vaak gezien als een drager van een morele dimensie, omdat het geassocieerd kan worden met deugden zoals orde, zuiverheid, eenvoud en spiritualiteit.

Harmen van der Tuin_Mixed Media_70x70x15cm_ 23_46_1

Morele dimensie

Vrije aandacht en het niet-weten zijn essentiële ingrediënten in mijn werk. Hierdoor worden mijn werken niet alleen authentiek, maar ademen ze ook een lichtheid uit die ons verwijst naar onze natuurlijke staat. Het meest belangrijke en wezenlijke van de mens is helaas niet zichtbaar; het is vormloos, als water. Net zoals water de vorm aanneemt van de beker of de theepot, blijf ik als water, vormloos en open, verblijvend in het IK-BEN. Ik werk met het ZIJN, maar het is het NIET-ZIJN dat het gebruikt.

Harmen van der Tuin mixed media 140 x100 x14cm title- - 2018-03b (2)

C.V.

Harmen van der Tuin 1958, heeft zijn opleiding gevolgd aan de kunstacademie ARTEZ. Is in 1984 afgestudeerd.. Hij is een autonome en professionele kunstenaar, ontwerper en muzikant. Zijn werk omvat zowel ruimtelijke als tweedimensionale kunst, en hij heeft verschillende prijzen ontvangen, waaronder de Overijsselse Meer-prijs. Zijn werk is te zien op diverse kunstbeurzen en in galeries over de hele wereld, waaronder solo-presentaties op de KunstRAI 2018 en Noordkust Belvedère 2018, en deelname aan de Affordable Art Fair in Hamburg in 2022 en 2023. PAD Paris 2024 en  galeries  (Galerie Loof NL, Bogert Gallery BE,  Ode to art Gallery Singapore, Stern-Wywiol Gallery Hamburg, DE  Richeldis fineart  Londen UK , Paul Smith May fair Gallery Londen,  Freud monk Gallery NY  US, Wolterinck Gallery Laren Netherlands, Pavot Gallery UK/RO. ML Gallery Damme BE, Ulrich Stein Gallery Hamburg en Berlijn DE, Loremo Gallery München DE  22MUSE gallery Antwerpen BE

Harmen van der Tuin woont en werkt momenteel in Zwolle, Nederland.

Harmen van der Tuin

Winkelwagen